Werken in het onderwijs

Last Updated: juni 2, 2023By Views: 181

Werken in het onderwijs
Stanley ter Haar gastdocent / ROC Twente

12 nov 2018 / Almelo

Als ik geweten had dat het onderwijs zo leuk was, dan was ik misschien wel leraar geworden. Ik kan me nog goed herinneren dat ik stage mocht lopen op het Carmel College in Oldenzaal, wat een geweldige tijd. Regelmatig mocht ik de tussenuurtjes opvullen met lesstof die betrekking had op mens en maatschappij.

Met gespitste oortjes werd er geluisterd naar mijn verhalen, over bijvoorbeeld pesten, of stoer doen. Tegenwoordig ben ik regelmatig te vinden op het beroepsonderwijs. De Friese Poort maar ook het ROC van Twente, waar ik zelf ben opgeleid. Het is een eer, uitgenodigd te worden om les te geven, want als juffen en meesters je dat vragen, kun je met zekerheid zeggen dat de persoon in kwestie ook kennis in huis heeft. Dit heeft mij enorm veel zelfvertrouwen gegeven. En eerlijk gezegd heb ik er ook keihard voor gewerkt.

Wat is er zo leuk aan het onderwijs

In deze blog post wil ik graag met jullie delen wat ik zo leuk vind aan het onderwijs en waarom ik denk dat het een belangrijke en uitdagende sector is om in te werken. Ik wil ook een aantal tips geven voor mensen die overwegen de overstap te maken naar het onderwijs of die al in het onderwijs werken en zich verder willen ontwikkelen.

Wat ik zo leuk vind aan het onderwijs, is dat je elke dag te maken hebt met verschillende mensen, zowel leerlingen als collega’s. Je kunt echt een verschil maken in het leven van jonge mensen door ze te inspireren, te motiveren en te begeleiden. Je kunt ze helpen hun talenten te ontdekken en hun dromen na te jagen. Je kunt ze ook leren kritisch te denken, respectvol te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Het is een prachtig gevoel om te zien dat je leerlingen groeien en bloeien.

Zelfontplooiing

Het onderwijs is ook een sector waar je jezelf voortdurend kunt blijven ontwikkelen. Er zijn altijd nieuwe dingen te leren, nieuwe methodes te proberen, nieuwe uitdagingen aan te gaan. Je kunt je specialiseren in een bepaald vakgebied of doelgroep, of juist breed inzetbaar zijn. Je kunt ook doorgroeien naar een leidinggevende of coördinerende functie, of je kennis en ervaring delen met anderen als coach of trainer. Het onderwijs biedt veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien en je ambities waar te maken.

Als je overweegt de overstap te maken naar het onderwijs, of als je al in het onderwijs werkt en je verder wilt ontwikkelen, dan heb ik een aantal tips voor je:

Werken in het onderwijs iets voor jou?

  • Oriënteer je goed op de verschillende soorten onderwijs en de verschillende niveaus en doelgroepen. Bedenk wat het beste bij jou past en waar je enthousiast van wordt.
  • Informeer je over de opleidingen en cursussen die je kunt volgen om je bevoegdheid of bekwaamheid te halen of te vergroten. Er zijn veel mogelijkheden om je om te scholen of bij te scholen, zowel voltijd als deeltijd.
  • Ga in gesprek met mensen die al in het onderwijs werken en vraag naar hun ervaringen en adviezen. Je kunt ook een dagje meelopen of een proefles geven om een beter beeld te krijgen van de praktijk.
  • Wees bereid om hard te werken, maar ook om plezier te hebben. Het onderwijs is een veeleisende, maar ook een zeer dankbare sector om in te werken. Je moet veel tijd en energie investeren, maar je krijgt er ook veel voor terug.
  • Blijf nieuwsgierig en leergierig. Het onderwijs is een dynamische sector die voortdurend verandert en vernieuwt. Je moet dus altijd openstaan voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen.

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar 

One Comment

  1. Ria Kerzaan juni 16, 2023 at 4:13 pm - Reply

    👍🏼👌🏼😊🌞

Leave A Comment