maritieme-academie-ijmuiden-stanley-ter-haar-ijmuiden

Maritieme academie IJmuiden

Last Updated: mei 30, 2023By Views: 321

Maritieme academie IJmuiden
Zeevaart/binnenvaart
Nova Collage 

5 Augustus 2022 / IJmuiden

Ik was 15 jaar toen ik voor het eerst op een zeeschip stapte. Het was voor mij de afsluiting van een periode jeugdzorg, maar daarin al het mogelijke kwaad wat een kind maar mee kan maken. 15 jaar oud en ik dacht: beter zorg ik voor mezelf, want een ander doet het niet. Op zee leerde ik koken, de was doen, schoonmaken, samenwerken, maar vooral heel hard werken. Dag en nacht. Daar kunnen veel mensen aan de wal nog wat van leren. Eerlijk is eerlijk. 

Zeilschip de tukker 

Het eerste schip waar ik op voer  was zeilschip de tukker. Het was een project voor jongeren die voornamelijk een justitiële achtergrond hadden. Dit had ik niet, maar veel zeuren en zeuren dat ik mee wou op zee, kreeg ik het voor elkaar.

Ik was een van de 9 jongeren die mee mochten op een reis over de Noordzee. Engeland, Schotland, Duitsland, Frankrijk Etc. Ook waren er activiteiten voor ons georganiseerd aan de wal. Iedereen  had zijn eigen taken aan boord, zoals zeilen hijsen, sturen, navigeren, koken en schoonmaken. We moesten ook elke dag een uur les volgen over zeiltheorie, scheepvaartregels, knopen en veiligheid.

Het was niet altijd makkelijk om met zoveel verschillende mensen op een kleine ruimte te leven. We hadden soms meningsverschillen, ruzies en irritaties. Maar we leerden ook om naar elkaar te luisteren, elkaar te helpen en elkaar te respecteren. We maakten ook veel plezier samen, zoals spelletjes doen, muziek maken en verhalen vertellen.

Maritieme academie IJmuiden

Toen ik zestien was, kreeg ik de kans om naar de maritieme academie in IJmuiden te gaan. Dat was een keerpunt in mijn leven. Daar kreeg ik eindelijk echt onderwijs, dat me interesseerde en uitdaagde. Ik leerde schrijven, rekenen, maar ook veel vakkennis over navigatie, meteorologie, scheepsbouw en -onderhoud, veiligheid en communicatie. Ik ontdekte dat ik talent had voor het schrijven van verslagen, rapporten en verhalen. Aan mijn grammatica is  ook nog goed te zien dat ik pas op oudere leeftijd heb leren schrijven. De leraren zijden altijd. “Stanley je hebt geluk dat je zo inteligent bent ” Ze bedoelde dat ik de achterstond kon inhalen en dit heb ik ook gedaan. 

Leren werd mijn passie en dat is het nog steeds. Ik ben nooit gestopt met mezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te ontdekken. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd, cursussen gedaan, boeken gelezen en reizen gemaakt. Ik heb ook veel mensen ontmoet die net zo leergierig zijn als ik en die me hebben geholpen om te groeien.

Maritieme academie IJmuiden
Na 20 jaar even terug naar het begin 

maritieme-acedemie-ijmuiden-stanley-ter-haar-adoptie-binnenvaart-straatadvocaat

De Maritieme Academie leidt op voor alle vaargebieden (binnenvaart, kustvaart, zeevaart) en logistieke havenactiviteiten. En een scala aan beroepen: van schipper tot scheepswerktuigkundige, van matroos tot kapitein en van medewerker havenoperaties tot manager haven, vervoer & logistiek. Met een doorstroom zónder drempels tussen de verschillende niveaus in voorbereidend, middelbaar en hoger beroepsonderwijs.

 Ik ben dankbaar voor de leraren die me hebben laten zien hoe leuk en waardevol leren is. Zij hebben mijn leven veranderd en mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik hoop dat ik op mijn beurt ook anderen kan inspireren om hun passie voor leren te vinden en te volgen.

 

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar

Leave A Comment