Het zijn levenslessen Stanley ter Haar Foro Simone Verkade

Het zijn levenslessen

Last Updated: december 22, 2023By Views: 302

Het zijn levenslessen
Stanley ter Haar/Blog 

02-06-2023

Het leven is niet altijd makkelijk. Soms gebeuren er dingen die ons verdrietig, boos of teleurgesteld maken. Soms worden we gekwetst door mensen die we vertrouwen of van wie we houden. Hoe gaan we om met deze pijnlijke ervaringen? Hoe kunnen we negatieve ervaringen een plek geven en verder gaan met ons leven?

Ik heb de afgelopen jaren heel veel meegemaakt, dit gaat altijd gepaard met de keuzes die ik zelf heb gemaakt. Er zijn verschillende mensen die mij doelbewust pijn hebben gedaan, of dit hebben geprobeerd. Maar juist deze mensen wil ik bedanken. Jullie waren een les in mijn leven, in sommige gevallen een dure. Maar levenslessen zijn onbetaalbaar. Geen slachtofferrol voor mij.  Ik kreeg meer inzicht in mijzelf, maar vooral in anderen. Waar ik heb geleerd eerst naar mijzelf te kijken, mijn eigen aandeel te zien, blijken dit kwaliteiten te zijn die niet iedereen heeft.

Een belangrijke les in het leven was om niet afhankelijk zijn van anderen voor mijn geluk, dat ik mezelf kan zijn en trots mag zijn op wie ik ben. Ik heb geleerd dat ik mijn grenzen mag aangeven en dat ik “nee” mag zeggen als ik iets niet wil of niet goed voelt. Ik heb geleerd dat ik fouten mag maken en  een ander ook, maar hoe we er mee omgaan laat zien wie we zijn als mens.

De komende periode zal ik terug blikken op een aantal situaties, waarover ik altijd mijn mond heb gehouden, maar meer en meer merk dat ik toch de behoefte heb er over te praten. Hoe gek het ook is, heb ik mij nooit echt helemaal vrij gevoeld bepaalde verhalen te vertellen, misschien omdat de emotie er nog was, of het nog moest landen. Nu is de ruimte om deze verhalen te vertellen er wel. Het boeit me ook niet meer wie zich er door aangesproken voelt, of wat er van wordt gemaakt. Ik schrijf mijn eigen verhaal en ben blij dat jij het wilt lezen.

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar
Fotografie: Simone Verkade
Redactie Dédeé’

 

2 Comments

  1. LaSelve Caranay juni 4, 2023 at 12:14 pm - Reply

    Blijf de dingen doen wat je leuk vindt. Als het niet gaat, ga effe lekker wandelen, sporten kan van alles zijn om toch weer en goed gevoel te krijgen

  2. Irène juni 4, 2023 at 1:43 pm - Reply

    Heel mooi om schreven ik voel helemaal met je mee. Heb ook genoeg mee gemaakt. Kon ook moeilijk nee zeggen. Gepest van wegen mijn haar kleur en er werd altijd gezegd dat ik NOOIT een diploma zal halen. Maar als ik iets voor ogen heb dan haal ik het ook. Ik ben een doorzetter en heb veel geleerd ook van het pesten. Je mag er zijn en ben blij dat ik je ken.

Leave A Comment