Vicky Bergman misbruik en geweld

Last Updated: mei 30, 2023By Views: 217

Vicky Bergman misbruik en geweld
Vicky Bergman, Samen 1 Gorinchem

19 Dec 2022 / Leeuwarden
Doorbreek de cirkel van geweld

Vicky Bergman maakt in haar jeugd seksueel misbruik, extreem geweld, ontvoering en een sekte mee. Ze vindt het belangrijk dat mensen die vastzitten in bepaalde situaties weten dat er altijd een uitweg is. Ze heeft geleerd om haar eigen grootste vriend te zijn.

Vicky Bergman misbruik en geweld
Als ik terug denk waar ik vandaan kom… Vele bergen en diepe dalen heb ik geklommen

Ze vonden mij ‘raar’, ik hoorde stemmen ik dissocieerde. Ik splitste mij in meerdere personen en had inmiddels zes alters ontwikkeld. Natuurlijk vonden ze mij ‘raar’. Ik vond mijzelf ook raar. Angstig om naar buiten te gaan, angstig om te praten want als ik iets zei, dan wilden ze het niet horen… Vol schuld en angst verstopte ik mij en leefde ik een leven samen met mijn alters.

Mijn herstel begon toen iemand mij vroeg: ”Vicky wat wil jij?”

“Wat wil ik..? Ik wil niet meer bang zijn, niet meer vluchten niet meer dissociëren en splitsen”. Ik wilde weten wie ik was en mijn zoektocht naar mijzelf begon. Na jaren therapie –confrontatie therapie, psychotherapie, EMDR, creatieve therapie, VERS-training en schematherapie– ben ik steeds meer van mijzelf gaan houden. Ook schreef ik alles op wat later in boekvorm kwam.

Vicky Bergman Stanley ter Haar Ervaringsdeskundig
Vicky Bergman. powervrouw , lief een doorzetterm. Met een ongelofelijk verhaal.
Niemand geloofde in mij

Ik had al jaren een wens om mijn verhaal te vertellen. Ik wist dat er vele mensen, net zoals ik, worstelden met deze kwetsbaarheden, oftewel diversiteit.

Mensen lachten mij uit…
“Jij een boek schrijven?”
“Jij een stem zijn?”
“Jij hebt dyslectie…”
“Het gaat je nooit lukken”

Maar wensen komen uit, als je gelooft in jezelf, als je volhoudt en doorzet. Ik ben trainingen gaan doen zoals ‘werken met je eigen ervaring’. Hier zagen ze mijn kwetsbaarheid als een kracht. Hier geloofden ze in mij. Ik zelf begon steeds meer in mijzelf te geloven en uiteindelijk… Durfde ik daar te staan. Durfde ik te spreken.

Ik ben van mijzelf gaan houden

Ik ben van mijzelf gaan houden en van al die alters in mij…  voel me nu samen één. Ik heb geleerd om mijn grootste vriend te zijn en voel mij nu hoopverlener. Ik mocht het allemaal zelf doen, maar niet alleen.

Ik kan nu zeggen: ik heb mij lief
ls ik terug denk waar ik vandaan kom…

Vicky Bergman stichting open mind Stanley ter Haar ErvaringsdeskundigVicky Bergman

Vicky Bergman is een stem voor mensen met trauma en DIS. Ze is ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma, stichting ‘Project Speak now’, en ‘Mee/Vivenz’. Ze heeft een burgerinitiatief opgezet: Samen één Gorinchem.

Vicky heeft ook een boek over haar ervaringen geschreven: ‘Doorbroken taboes’ (door Lana B).

Hoe een jonge vrouw seksueel misbruik, extreem geweld, ontvoering, een sekte en haar persoonlijkheidsstoornissen overwon en ervaringsdeskundige werd.


Bron: Vicky Bergman


Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar

3 Comments

 1. Diana Arts december 19, 2022 at 2:45 pm - Reply

  Ik heb heel veel respect hoe jij ernstig trauma hebt omgezet in kracht. Je bent een voorbeeld voor velen die nog niet zo ver zijn.

 2. Dirkdaga De rooijeen december 20, 2022 at 11:44 am - Reply

  Een sterke meid,ik noemde (,nog ) bolle dat was het kenmerk van mijn dochter .
  Ze ging bloeien voor andere mensen ,die het nodig hadden ,ze kwamen op haar pad,en hielp ze waar anderen mee zatten ,ze zag het ongeluk van andere, zo ’n meid. Gr haar vader.

 3. Kiki Scheepens december 20, 2022 at 8:07 pm - Reply

  Diep respect. Wat een toppers zijn jullie. Door afgrijselijke gebeurtenissen uit het verleden om te buigen naar positiviteit in het heden.

Leave A Comment