Gastschrijvers Stanley ter Haar blog
www.Stanleyterhaar.nl

Jacqueline Voskuil

Ik ben auteur bij verschillende erkende uitgeverijen en heb zes boeken over dromen op mijn naam staan en een literaire verhalenbundel.

Schrijven doe ik al mijn hele leven, en anders wel het bedenken van verhalen. Dit laatste deed ik als kind al. En zo mooi, ook toen was ik al geïnteresseerd in het verhaal achter de mens. Want hoe komt het dat iemand ruzie heeft met de buurman of buurvrouw? Of waarom draag je iets wat je niet wil? Wil je dit opschrijven zal je de juiste toon moeten proberen te vinden. En laat ik dit nu heel goed kunnen.

Levensverhaal schrijven

Loop je al jaren rond met het idee om je levensverhaal te schrijven? Ben je al lang bezig met zelf te schrijven en zie je door de bomen het bos niet meer? Je bent niet de enige! Mensen hebben van nature de behoefte hun unieke levensverhaal voor de toekomst vast te leggen om het niet verloren te laten gaan. Niet iedereen heeft schrijftalent, of heeft de tijd om zelf een levensverhaal op te tekenen. In dat geval kan je je levensverhaal
laten schrijven.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Stel je eens voor, je eigen boek in je boekenkast. Of misschien wel in de Nederlandse bibliotheken. Jouw levensverhaal of de geschiedenis van je (familie)bedrijf kunnen nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Voor veel mensen is dit een grote wens. Het hoeft echter niet bij een wens te blijven. Je eigen boek schrijven is zeker niet makkelijk, maar wat het vooral is? Een kwestie van niet twijfelen, maar doen.

Paravisie

jacqueline-voskuil-paravisie-stanley-ter-haar-juni-2022
jacqueline-voskuil-paravisie-stanley-ter-haar-cover-mei-2020

Dromen en wat ze betekenen

In mijn boek ‘Honderd dromen’ en ook in mijn andere boek ‘Het grote dromenboek’ heb ik hierover een stukje geschreven. Ik citeer: ‘Jung (Carl Gustav Jung) ziet het ego als het centrum van het bewustzijn, maar hij benadrukt eveneens de beperkingen en de onvolledigheid van het ego: het gaat om iets wat minder is dan de gehele persoonlijkheid. Hoewel het ego zich bekommert om zaken als persoonlijke identiteit, het is stand houden van de persoonlijkheid, continuïteit door de tijd heen, bemiddeling tussen bewuste en onbewuste gebieden moet het daarnaast ook beschouwd worden als iets onafhankelijk is voor de eisen van het iets hogers. Dat is het Zelf, het ordenende principe van de gehele persoonlijkheid. De verhouding van het Zelf tot ego wordt vergeleken met dien van ‘beweger tot bewogene’’ (‘Het ego’ volgens A. Samuels, B. Shorter en F. Plaut uit het Jung-lexicon).

Het ego als het centrum van het bewustzijn? Het betekent: wat je ziet is wat je krijgt. En laat dit nu net niet het geval zijn in de wereld van de droom.

‘Iedere keer als je droomt wil die bepaalde droom je iets vertellen. De droom wil je inzicht geven hoe je je leven leidt. Een droom wil je laten luisteren naar je innerlijke ‘ik’, hij probeert je te vertellen welke weg je in moet slaan en welke niet. Daarom zijn dromen onze ultieme raadgever als we er goed naar luisteren en begrijpen, ze tot ons door laten dringen, wat ze ons kunnen zeggen’. In Dromen en wat ze voor ons betekenen beschrijft Jacqueline Voskuil op speelse en inzichtelijke wijze wat onze dromen ons vertellen en wat ze voor ons kunnen betekenen.

Droom of psychose

“Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Hij ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen).” (UMC Utrecht, 2021)

“Een droom is een opeenvolging van beelden, gedachten, emoties en gevoelens die zich gewoonlijk onvrijwillig in de geest voordoen gedurende bepaalde fasen van de slaap.

Kennis overbrengen is belangrijk

Geregeld word ik door leerlingen van het voortgezet onderwijs gevraagd dat ik met hun profiel wil helpen wat betreft: Dromen. Natuurlijk wil ik dat. Kennis overbrengen is belangrijk. Zo heb ik in de jaren al heel wat leerlingen veel kunnen vertellen over de nachtelijke dromen en nachtmerries. Dat bijvoorbeeld de dood in de droom niets te maken heeft met de echte dood, maar alles met dat de dromer de moed moet hebben om ergens in door te groeien en/of iets los te laten. Het is een van de vele voorbeelden en zo leuk, er zitten natuurlijk wel vragen bij die door iedereen wordt gesteld, maar soms zitten er ook heel verrassende vragen bij. En als ik het niet weet dan vraag ik ze dat ze deze vraag aan een medewerker van een slaaplaboratorium kunnen stellen.

Column de Noordoostpolder

Boekrelease Jacqueline Voskuil

Wat kunnen dromen je vertellen over seksueel misbruik? In dit boek duidt Jacqueline Voskuil de dromen van een aantal mensen die in hun jeugd seksueel misbruik hebben meegemaakt. Hun dromen lijken op het eerste gezicht niet bijzonder verontrustend. Of toch?

dromen en seksueel misbruik jacqueline voskuil levensverhaal

Wat je kunt verwachten

Een boek met dromen van mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, met droomduiding en veel informatie over droombeelden. Wat maakt dat een droom positief of juist verontrustend is? Wat is de betekenis van diverse droomsymbolen en op welke manier hebben deze een relatie met het misbruik? Duik dieper in de wereld van de droomsymboliek.

contact stanley ter haar straatadvocaat

Elke Maandag tot en met vrijdag van 09:00 t/m 17:00

Waarmee kan ik u van dienst zijn?