Vragen over dromen Miesje en Lotus Jacqueline Voskuil antwoorden Dromen Scrijver Stanley ter Haar

Vragen over dromen Miesje en Lotus

Last Updated: februari 21, 2024By Views: 112
Vragen over dromen  Miesje en Lotus.
Jacqueline Voskuil/ MBO Studenten 
15-Jan- 2024/ Leeuwarden
Wat is dromen nou eigenlijk?

‘De beelden, geluiden, gedachten en gevoelens in de droom zijn bijna altijd symbolisch. Ik zal hier zo meer over vertellen. In mijn vierde boek over dromen (ik heb er zes geschreven plus drieëntwintig artikelen over dromen) zeg ik iets over dromen wat veel mensen niet weten: als je niet mag dromen word je gek.

Vragen over dromen  Miesje en Lotus

Iedereen droomt gemiddeld vier á vijf keer per nacht. In de jaren ’70 van de vorige eeuw wilden wetenschappers het fijne weten over al dat gedroom en vroegen ze zich luidop af wat er zou gebeuren als je niet mag dromen. En zo geschiedde..

In een slaaplaboratorium werden op de hoofden van proefpersonen (vrijwillig) elektrodes aangebracht. Door middel van een EEG (Elektro-encefalogram) konden de wetenschappers exact meten op welk moment de proefpersonen begonnen te dromen. Net voordat dit proces in gang werd gezet, werden de schone slapers wakker geschud. Meteen hierna onderwierpen de wetenschappers ze aan allerlei (reken)testjes. Dit ging de eerste dag vrij goed. De volgende dag waren de proefpersonen al heel wat minder geconcentreerd. De derde dag begonnen ze te denken dat iemand iets van hen had gestolen. De daaropvolgende dag kregen de proefpersonen last van waanideeën, waarbij ze dachten dat ze in een complot terecht gekomen waren. Iedereen in het lab zou hen wel eens kunnen vermoorden!

Het was niet verantwoord om door te gaan met het experiment. Daarop besloten de onderzoekers om het onderzoek te staken. De proefpersonen mochten opnieuw lekker dromen tijdens het slapen. Al die tijd waren de gesprekken en beelden opgenomen en konden de proefpersonen zichzelf na afloop terugzien. Ze herinnerden zich niks van het hele experiment! Deze test werd later met ratten overgedaan, wat leidde tot de dood. Mocht je je nu zorgen maken, wees gerust. Je droomt namelijk iedere nacht, ook al herinner je je niks van je dromen. Dit is de wetenschappelijke kant van dromen. Je moet dus dromen, raar hè?

Vragen over dromen Symboliek

Nu zal ik iets vertellen over de symboliek van de droom. Kijk, de meeste mensen weten wel dat de beelden in de droom niet echt zijn. Immers, je kunt in het echt niet vliegen, er bestaan geen kippen met de poten van een eend, en iemand in het echt overleden is wordt niet meer levend. In de droom kan dit allemaal wel. Dit komt doordat de droom niets met logica te maken heeft. Je zult deze beelden ‘dus’ symbolisch moeten bekijken.

Als in je droom vliegt betekent dit vaak een vluchtdroom. Met andere woorden, je wil de waarheid niet ogen zien. De dood in de droom heeft niets met de werkelijke dood te maken, maar met dat de dromer de moed moet hebben om ergens in door te ontwikkelen en/of iets los te laten. Om een voorbeeld te geven: zie je in de droom een lijk dan moet de dromer iets in het dagelijks leven iets loslaten. Bijvoorbeeld een vriendschap, een onzekerheid of dat je ondanks je enorme inzet geen hoge cijfers in elk vak haalt. En het is dan ook nog eens zo dat hoe enger je het vindt om een lijk te zien in je droom, hoe moeilijker jij het vindt om iets los te laten.

Dat veel mensen iets anders zeggen komt doordat veel mensen niet een laag of meerdere lagen verder (kunnen) kijken. Ik zal een voorbeeld geven: als je droomt over een spin zal dit heel vaak angst betekenen. Je moet bijvoorbeeld voor de klas staan om een presentatie te geven en je vindt het best eng of misschien wel doodeng. Die nacht droom je over een spin. Het zal betekenen dat als je door je angst heengaat, je doet je presentatie., je niet meer (zo gauw) over een spin zal dromen.

Alleen… veel mensen weten niet dat de spin ook een moedersymbool is. Met andere woorden, de dromer wil heel graag iets vertellen aan zijn of haar moeder wat hij of zij op het hart heeft liggen maar dit niet durft om wat voor reden dan ook.

Nog een voorbeeld: in de droom sta je boven op een flatgebouw. Het is de bedoeling dat je naar beneden springt. Al in de droom ben je helemaal in paniek want je wil dat absoluut niet. Je wordt gillend wakker. In de eerste instantie zal de dromer denken, ja logisch dat ik niet wilde springen. Maar ook nu moet je de beelden en het gevoel hierbij symbolisch bekijken. Wat het betekent? Dat je de controle in het leven los moet laten. Zo van, zie maar wat er gebeurt. En ook nu zal het zo zijn dat hoe enger jij het vindt om naar beneden te springen hoe moeilijker jij het vindt om de controle los te laten in het dagelijks leven.

Vragen over dromen rationeel

Heel veel mensen bekijken de droom rationeel (letterlijk) en dan moet je echt niet doen hoor. Want dan word je heel naar wakker als je droomt dat je je moeder wel en je vader niet uit een vuurzee kan redden. En wat dacht je van niet een hond van de verdrinkingsdood willen redden? Of dat je overspel pleegt met de vriend van je beste vriendin? Het zijn allemaal echt gedroomde dromen die ik in mijn praktijk tegenkom.

Gelukkig is de uitleg van de droom vaak veel minder erg dan de beelden doen vermoeden.

Alle rechten voorbehouden
© 2023 Jacqueline Voskuil  Stanley ter Haar

Leave A Comment