Carla Marcelissen Reisverslag Cultuur Oeganda school Afrika Hope for Life community international Stanley ter Haar Adoptie Haiti Nederland

Carla Marcelissen Reisverslag Cultuur

Last Updated: mei 30, 2023By Views: 165

Carla Marcelissen Reisverslag Cultuur Oeganda
Hope for Life kindergarten Kayunga Oeganda

8 Maart 2023 / Oeganda
Woensdag

Wat ik zo mooi vind aan de Oegandese cultuur is dat alles en iedereen hier zo flexibel, welwillend gastvrij en aardig is. Ik leer hier ontzettend veel van. Het is als een warm bad ( wat ook wel heel fijn is op z’n tijd )

Er werd gisteren nog door de manager gevraagd wat ik ’s morgens zou willen eten. Ik gaf mijn wensen door maar werd er totaal iets anders geserveerd. Omdat toch, ondanks dat het er volgens onze maatstaven knullig aan toe gaat, iedereen z’n benen onder z’n kont uit loopt om het je naar de zin te maken, kan ik daar dan weer echt niet boos om worden. Tijdens het ontbijt mocht ik uit de menukaart kiezen wat ik ’s avonds zou willen eten. ! Ik ging met een goed gevulde maag naar school. Mozes was, zoals altijd, stipt op tijd om me op te halen.

Inmiddels ben ik Miss Carla in plaats van MUZUNGU.

Aangekomen, ben ik meteen begonnen met alle ehbo spullen en medicatie te sorteren en op te ruimen.
Daarna de dagelijkse activerende morning circle, met natuurlijk de Tsjoe tsjoe wa, wat de kinderen inmiddels de hele dag lopen te zingen. Inmiddels ben ik nu miss Carla in plaats van MUZUNGU.

Vorige week had ik een paar kinderen gespot met een schimmeltje op hun hoofdhuid en heb toen ketoconazol shampoo aangeschaft. De 2 kinderen hebben we toen thuis bezocht om de ouders instructie te geven. Nu ontdekte we er steeds meer en heb ik in overleg met Ivan maar besloten om de juffen zelf de haren op school te laten wassen. Op die manier weten we dat het op de goede manier gebeurd en is het ook goedkoper, denk ik. Anders moet je ze allemaal een flesje meegeven en moeten we maar afwachten of er iets mee gedaan wordt.

De loodgieter die hier was vertelde een verhaal over een meisje van 14, hier in het dorp. Ze leefde allen met haar moeder en ging ook niet naar school. Moeder is onlangs overleden en ze is nu alleen. Geen geld om naar school te gaan, nog geen vak geleerd en is behoorlijk wanhopig over haar toekomst.

Carla Marcelissen Reisverslag Cultuur
Tailoringproject

Nou, laat dit nou precies de doelgroep zijn waar Ivan en zijn vrouw zich voor inzetten, middels de tailoringproject!! Ik heb hem beloofd om met Ivan daarover te praten. Ivan vond het vanzelfsprekend om haar op te nemen en heeft hem uitgenodigd voor een gesprek. De loodgieter is dus naar school gekomen voor dat gesprek en was heel blij dat het meisje donderdagmiddag al kan beginnen. Hij wilde persé dat ik bij het gesprek zou zijn, Dat begreep ik niet helemaal, want ze bleken elkaar ook al enigszins te kennen.

Ivan legde naderhand uit dat dat een cultuur ding is. Blijkbaar kijkt de bevolking enorm tegen hem op. Hij nog net niet onaantastbaar omdat hij zoveel goeds doet en kan je zoiets niet zomaar vragen. De hulp moet je aangeboden worden. Ook hebben we de vrouwen van het Tailoringproject blij gemaakt met de stoffen, knopen en garen die ik afgelopen weekend in Kampala gekocht had. Ze kunnen weer heel veel nieuwe uniformen maken voor de kids.

Onverwacht kreeg ik te horen dat ik morgen vrij zou zijn vanwege internationale vrouwendag. Hier is een nationale feestdag, dus iedereen is vrij. Dit geeft me de kans om meer van Oeganda te zien.
Ik ga nu met Florence naar Jinja, niet zo ver hier vandaan. Het schijnt een mooie stad te zijn en daar ligt ook de oorsprong van de Nijl.

Tot zover mijn nieuwe ervaringen

Bron: Carla Marcelissen
Organisatie: Hope for Life Community international

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar

Leave A Comment