Nelson Mandela is overleden zuid afrika

Nelson Mandela is overleden

Last Updated: december 23, 2023By Views: 228

Nelson Mandela is overleden
Stanley ter Haar

5 Dec 2022 / Leeuwarden

 

((Verwarring)) Vandaag is het de dag dat Nelson Mandela is overleden. Geliefd of gehaat, zijn bestaan maakte impact op de wereld. Het onderscheid maken in kleur of afkomst doet mij vooral pijn, maakt niet uit welke groep dit doet of heeft gedaan. Natuurlijk keur ik de geschiedenis af. Maar racisme en slavenarbeid was niet alleen voor donkere mensen, iedereen kwam aan de beurt. In Zuid-Afrika zijn de rollen omgedraaid nu en blanke mensen zijn hun leven niet meer zeker. Verschrikkelijk.
Mensen vergeten wel eens dat Europa ook niet zo’n fijne plek was voor mensen om te leven en nog steeds niet trouwens.(Roemenië, Bulgarije, Oekraïne).

De geschiedenis

Als we kijken naar onze eigen geschiedenis, de veenkoloniën, textielindustrie, scheepvaart en mijnbouw was ook hier slaven- en kinderarbeid aan de orde van de dag. Je mocht blij wezen als je de 50 haalde, werd je ziek dan ging je dood. Twee wereldoorlogen kort op elkaar die zich kenmerken door dwangarbeid.

Natuurlijk ken ik de geschiedenis van het land waar ik geboren ben; Haïti. Mijn voorouders waren inderdaad slaven en de helft ging dood in de ruimen van de schepen. Verschrikkelijk. Maar moet ik nu een hekel krijgen aan jou? Een hekel aan mijn eigen moeder, vader, broers en zussen ooms en tantes, neefjes en nichtjes? Zij waren er toch niet bij.

Mensen maken er gewoon een rotzooi van, vooral mensen met geld en macht. Onrecht en ongelijkheid zit in ons DNA, daar heeft kleur niks mee te maken. Wat adoptie een verrijking maakt, vind ik, is dat je gewoon niet anders hebt geleerd dan dat we allemaal bij elkaar horen. Dat we van elkaar kunnen en mogen houden en dat de kleur en zelfs bloedband daar niks mee te maken heeft. Dit gun ik de wereld en dit gun ik Zuid-Afrika.

 

nelson-mandela-is-overleden-stanley-ter-haar-apartheid-adoptie

 

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar

Leave A Comment