Stanley ter Haar Junior AI Video presentatie Overijssel trots

Stanley ter Haar Junior AI

Last Updated: december 22, 2023By Views: 326

Stanley ter Haar Junior AI
AI/ artificial intelligence

15-jun-2023/ Overijssel

AI , oftewel kunstmatige intelligentie. AI is een verzamelnaam voor technologieën die machines in staat stellen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Denk bijvoorbeeld aan spraakherkenning, beeldherkenning, zelfrijdende auto’s of schaakcomputers. AI is een fascinerend en veelbelovend vakgebied dat steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven.

Ik ben Stanley ter Haar Junior. Ik heb een passie voor technologie en innovatie, en ik ben vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden en uitdagingen van AI. Ik heb onlangs een video presentatie gegeven over AI waar ik mijn klasgenoten en docenten heb uitgelegd wat AI is, wat je er mee kunt doen, maar ook wat de voor- en nadelen zijn. In deze blog post wil ik graag de belangrijkste punten van mijn presentatie met jullie delen.

Super goed gedaan Stanley

https://youtu.be/E_UjfGzHJno

Wat is AI?

AI is een breed begrip dat verschillende soorten technologieën omvat die machines in staat stellen om te leren, te redeneren, te beslissen en te handelen op basis van data en algoritmen. Er zijn verschillende manieren om AI te classificeren, maar een veelgebruikte indeling is die tussen zwakke AI en sterke AI.

Zwakke AI, ook wel narrow AI genoemd, verwijst naar systemen die gespecialiseerd zijn in één specifieke taak of domein, zoals gezichtsherkenning, spraakassistenten of schaakcomputers. Deze systemen kunnen heel goed presteren op hun eigen gebied, maar hebben geen algemene intelligentie of bewustzijn. Ze kunnen niet overstappen naar andere taken of domeinen zonder aangepast of getraind te worden.

Sterke AI, ook wel artificial general intelligence (AGI) genoemd, verwijst naar systemen die in staat zijn om elke intellectuele taak uit te voeren die een mens kan doen, zoals begrijpen, redeneren, leren en creëren. Deze systemen zouden een algemene intelligentie of bewustzijn hebben die vergelijkbaar of zelfs superieur is aan die van mensen. Sterke AI bestaat nog niet, maar sommige wetenschappers en visionairs denken dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om het te ontwikkelen.

Wat kun je met AI?

AI heeft veel toepassingen op verschillende gebieden en sectoren, zoals gezondheidszorg, onderwijs, transport, entertainment, veiligheid en defensie. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je met AI kunt doen:

– Je kunt met je stem apparaten bedienen of informatie opvragen via spraakassistenten zoals Siri, Alexa of Google Assistant.
– Je kunt je gezondheid monitoren of verbeteren met behulp van slimme horloges, fitness-apps of medische diagnosesystemen die gebruik maken van AI.
– Je kunt sneller en veiliger reizen met behulp van zelfrijdende auto’s, drones of robots die gebruik maken van AI.
– Je kunt je vermaken met games, films of muziek die gebruik maken van AI om realistische graphics, geluiden of verhalen te genereren.
– Je kunt je veiligheid verhogen met behulp van bewakingssystemen, gezichtsherkenning of biometrie die gebruik maken van AI.
– Je kunt je werk efficiënter en effectiever maken met behulp van automatisering, optimalisatie of personalisatie die gebruik maken van AI.

Wat zijn de voor- en nadelen van AI?

AI heeft veel voordelen voor de mensheid, maar ook veel nadelen of risico’s. Hier zijn enkele voor- en nadelen van AI:

Voordelen:

– AI kan ons helpen om complexe problemen op te lossen of taken uit te voeren die moeilijk, gevaarlijk of saai zijn voor mensen.
– AI kan ons helpen om tijd, geld en middelen te besparen of te optimaliseren.
– AI kan ons helpen om onze kwaliteit van leven, gezondheid, welzijn of geluk te verbeteren of te vergroten.
– AI kan ons helpen om nieuwe kennis, inzichten of innovaties te ontdekken of te creëren.

Nadelen:

– AI kan ons werk, privacy of autonomie bedreigen of verminderen.
– AI kan onze sociale, ethische of culturele waarden, normen of rechten schenden of ondermijnen.
– AI kan onze veiligheid, stabiliteit of vrede bedreigen of verstoren.
– AI kan onze menselijkheid, identiteit of zingeving bedreigen of verliezen.

Stanley ter Haar Junior Wat vind ik van AI?

Ik vind AI een zeer interessant en belangrijk onderwerp, omdat het veel invloed heeft op ons leven en onze toekomst. Ik denk dat AI veel potentieel heeft om de wereld te verbeteren, maar ook veel uitdagingen en gevaren met zich meebrengt. Ik denk dat we als mensheid verantwoordelijk en voorzichtig moeten zijn met het ontwikkelen en gebruiken van AI en dat we moeten zorgen voor een goede balans tussen de voordelen en de nadelen van AI. Ik denk dat we moeten samenwerken om de kansen en de risico’s van AI te begrijpen, te beheersen en te delen, en dat we moeten streven naar een harmonieuze co-existentie tussen mens en machine.

Dit was mijn blogpost over AI. Ik hoop dat je het leuk en leerzaam vond. Als je meer wilt weten over AI, kun je mijn presentatie bekijken op YouTube of mijn website bezoeken. Je kunt ook reageren op deze blog post met je eigen mening, vragen of suggesties over AI. Ik hoor graag van je!

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar

One Comment

  1. Baan juni 15, 2023 at 10:36 am - Reply

    Goed mooie

Leave A Comment