Verhaal van een Catalaan Stanley ter Haar Spanje barcalona catalonie

Verhaal van een Catalaan

Last Updated: december 21, 2023By Views: 94

Verhaal van een Catalaan.
Stanley ter Haar/ Roadtrip

20-Jun-02023/ Barcalone

Ik ben al een week in Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, een regio in het noordoosten van Spanje. Ik ben hier voor een onderzoek wat te maken heeft met verschillende onderzoeksvragen die ik mezelf eigenlijk afvraag. Ik heb al veel interessante mensen ontmoet, maar een van de meest bijzondere was een oude man die ik gisteren op straat tegenkwam.

 

Hij heet Josep en hij is 80 jaar oud. Hij is een Catalaan in hart en nieren. Hij vertelde me dat hij niet in Spanje woont, maar in Catalonië. “We hebben een eigen taal, volkslied en vlag. Ons verhaal lijkt op dat van Friesland. We zijn een volk dat vecht voor vrijheid”, legde hij uit. Maar dat gaat soms ten koste van veel dingen.

 

Josep heeft veel meegemaakt in zijn leven. Hij heeft de dictatuur van Franco overleefd, die de Catalaanse cultuur onderdrukte. Hij heeft deelgenomen aan verschillende protesten en stakingen voor meer autonomie. Hij heeft ook gezien hoe de Spaanse regering het referendum over onafhankelijkheid in 2017 probeerde te stoppen met geweld.

Hij is trots op zijn identiteit, maar ook realistisch over de toekomst. Hij weet dat het niet makkelijk is om een nieuwe staat te creëren in een verdeeld Europa. Hij hoopt op een vreedzame dialoog en een democratische oplossing. Hij wil vooral dat zijn kleinkinderen in vrede en vrijheid kunnen leven.

 

De oude man, die de jongens en meiden hier Papa noemen, kan prachtig vertellen. Mijn Spaans is redelijk, maar ik moest echt heel goed luisteren en kijken naar de gebaren die hij maakte. Hij had ook veel humor en zelfspot. Hij liet me zijn foto zien en zei dat ik moest vermelden dat hij vrijgezel is. Ik denk dat hij gewoon graag flirt.

Verhaal van een Catalaan

Verhaal van een Catalaan Stanley ter Haar catalonie Spanje barcalona

 

Ik ben hier natuurlijk niet om op het strand te liggen, me vol te vreten en te zuipen. Het is een kans om mijn wereld te vergroten, te luisteren naar prachtige verhalen en te genieten van alles wat anders is dan thuis. Ik ben dankbaar dat ik Josep heb ontmoet en dat hij zijn ervaringen met me heeft gedeeld. Hij heeft me veel geleerd over de Catalaanse geschiedenis en cultuur, maar ook over het leven zelf.

 

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar

Leave A Comment