Waarom contant geld moet blijven Stanley ter Haar Straatadvocaatr Ad Broere Studium Generale TU Delft

Waarom contant geld moet blijven?

Last Updated: mei 30, 2023By Views: 298

Waarom contant geld moet blijven?
Studium Generale TU Delft
Video Ad Broere
Tekst Stanley ter haar

16 Maart 2023 / Leeuwarden

Waarom contant geld nog steeds belangrijk is in 2023

Contant geld wordt steeds minder gebruikt in onze samenleving. We betalen steeds vaker met pinpas, creditcard, mobiel of online. Overheden sturen planmatig aan op het digitaliseren van geld, Maar waarom ?? ‘Vanwege de criminaliteit’ zegt de overheid. Fraude, rampkraken en belastingontduiking, het komt allemaal door het Contante Geld .Maar is dat wel zo ? Contant geld heeft een aantal voordelen die ervoor zorgen dat mensen niet waterdicht te controleren zijn. Contant geld geeft vrijheid die we niet zomaar moeten opgeven. Ik wil je vier redenen geven waarom contant geld nog steeds belangrijk is in 2023.

Met geld in je zak heb je privacy en anonimiteit

Als je iets koopt met contant geld dan weet niemand behalve jij en de verkoper wat je hebt gekocht, hoeveel je hebt betaald en waar je het hebt gekocht. Je laat geen sporen na op je bankrekening en -afschriften, allemaal gegevens die worden opgeslagen in een online omgeving tijdens een digitale transactie. Met contant geld kunt dus zelf bepalen wat je met jouw geld doet zonder dat anderen daar iets van hoeven te weten. Dit kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld iets wilt kopen dat gevoelig ligt, zoals medicijnen, alcohol, tabak of erotische artikelen. Of als je gewoon niet wilt dat bedrijven of overheden jouw koopgedrag analyseren en gebruiken voor marketingdoeleinden of belastingheffing. Lijkt me logisch. We leven in een tijd dat overheden steeds meer controle willen over burgers, logisch dat het contante geld een thema word. Hierin berust immers de meeste vrijheid.

Controle over je eigen financiën

Als je Contant geld hebt kun je zelf bepalen hoeveel je uitgeeft, spaart of investeert zonder afhankelijk te zijn van banken, overheden of andere instanties. Ook kan het niet onder invloed, wet of regelgeving worden afgepakt, bevroren en/of beslag gelegd. Je kunt dus zelf jouw budget beheren en prioriteiten stellen zonder dat anderen daar iets over te zeggen hebben.

Dit kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld geen vertrouwen hebt in de stabiliteit of veiligheid van het financiële systeem. Of als je gewoon meer grip wilt hebben op jouw eigen geldzaken en niet voor verrassingen wilt komen te staan door onverwachte kosten of rentewijzigingen.

Vrijheid flexibiliteit, zelfredzaamheid.

Als je contant geld hebt, dan kun je overal ter wereld betalen zonder je zorgen te maken over wisselkoersen, transactiekosten of internetverbinding. Je kunt dus makkelijk reizen en handelen met mensen uit verschillende landen en culturen zonder afhankelijk te zijn van technologie of infrastructuur. Dit kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld veel onderweg bent of graag nieuwe plekken ontdekt. Of als je gewoon meer keuzevrijheid wilt hebben en niet gebonden wilt zijn aan een bepaalde valuta of betaalmethodes.

Veiligheid, zekerheid, duidelijkheid.

Als er een stroomstoring is, een cyberaanval plaatsvindt of een bank failliet gaat, dan heb
je nog steeds toegang tot jouw cash zonder risico te lopen dat jouw digitale saldo verdwijnt
of vermindert. Je kunt dus altijd beschikken over jouw eigen middelen zonder afhankelijk
te zijn van externe factoren die buiten jouw controle liggen.

Dit kan belangrijk zijn als er sprake is van een crisis- of noodsituatie waarbij het normale
betalingssysteem verstoord raakt. Of als er sprake is van inflatie- of deflatie waardoor de
waarde van het digitale geld fluctueert.

SG Archief | Geld Komt Uit Het Niets | Ad Broere
In deze lezing behandeld Ad Broere, econoom, onderzoeker en auteur, een aantal financiële thema’s. Ook legt uit waarom ons geldsysteem niet deugd enwat er niet aan deugd.

Ons geldsysteem heeft een aantal fundamentele gebreken die het onhoudbaar.

Waarom contant geld moet gewoon blijven?
Conclusie

Contant geld heeft dus nog steeds veel voordelen die we niet moeten onderschatten.
Dat digitaal betalen gemakkelijk en snel kan zijn, betekent niet dat er geen nadelen zijn. Ook spelen er verschillende belangen. Wij hebben het recht op privacy, willen niet constant geregisterd en gecontroleerd worden. Digitale systemen zijn onbetrouwbaar en onze overheid heeft keer op keer laten zien dat met welke implementatie dan ook het een rommeltje wordt. Wat als het mis gaat, er geen stroom meer is of er een oorlog uitbreekt. Onze hele economie is dan met Eén klap uitgeschakeld, met alles consequenties vandien.

Gelukkig zijn er ook alternatieven voor ons geldsysteem die meer, rechtvaardig en vrij zijn: terug naar de basis van ‘gezond geld’ en een gezond economisch systeem. Dat wil zeggen dat ons geld weer een intrinsieke waarde heeft, bijvoorbeeld gebaseerd op goud of zilver. Geld kan niet uit het niets worden gemaakt, ook niet uit het niets verdwijnen.

Presentatie: Ad Broere
Artikel: Stanley ter Haar
Organisatie: Studium Generale TU Delft

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar

Leave A Comment