opening-expositie-kind-van-stanley-ter-haar-at5-interview-amsterdam

Opening Expositie KIND VAN

Last Updated: mei 30, 2023By Views: 234

Opening Expositie KIND VAN
Stanley ter Haar KIND VAN

10 Feb 2023 / Amsterdam
De reizende expositie

Op vrijdag 10 februari 2023 was het dan eindelijk zover. De reizende multimediale binnen-  en buitententoonstelling, het magazine, de podcast en het lokaal impact-programma werden  officieel geopend door wethouder Marjolein Moorman, gemeente Amsterdam.

Opening Expositie KIND VAN

In Nederland groeit één op de zes kinderen onder de achttien jaar op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen worden aangeduid als KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) en KOV (Kinderen van Ouders met  Verslavingsproblemen). Het kan gaan om één of om beide ouders. Ook volwassenen vallen onder deze termen want zij blijven altijd een kind van hun ouders.

Opening-Expositie-KIND-VAN-Stanley-ter-haar-Sevilay-Maria-stichting-open-mind-AT5-Amsterdam
Opening Expositie KIND VAN Stanley ter Sevilay Maria stichting open mind AT5 Amsterdam

Om stil te staan bij deze problematiek, organiseerde de directeur van Stichting Open Mind samen met haar netwerkpartners de reizende expositie ‘KIND VAN’. De netwerkpartners zijn: MIND Naasten Centraal, de Nationale Jeugdraad (NJR), het Trimbos-instituut, Met Zonder Ouders en FNO GeestKracht.

Geportretteerden

Opening-Expositie-KIND-VAN-Mirjam-Bekker-Stoop-Sevilay-Maria-stichting-open-mind-19-geportretteerden

De tentoonstelling toont niet alleen de portretten, maar ook de persoonlijke verhalen van negentien KOPP/KOV in de leeftijd van 20 en 80 jaar oud.
Ik was zelf ook één van de geportretteerden en ik kan nauwelijks in woorden uitdrukken hoe het voelt om mezelf terug te zien als ‘lijdend voorwerp’ in deze expositie. Wat ik zie zijn negentien prachtige portretten van moedige mensen met échte verhalen.

Programma opening

De locatie van de expositie was station Amsterdam Arena, alwaar iedereen hartelijk en warm werd ontvangen in Brasserie Hoekenrode. Voor iedere deelnemer aan deze expositie begon deze -nu al memorabele- februari dag in alle vroegte. Niet alleen de organisatie was druk bezet met alle voorbereidingen ter plaatse, ik als geportretteerde en tevens moderator en presentator van deze dag was peentjes aan het zweten. Maar ik kan je wel vertellen dat iedereen door Stichting Open Mind zoals altijd hartelijk en liefdevol werd ontvangen en dat de sfeer heel gemoedelijk was.

In de ochtend werden fotograaf Sevilay Maria, Mirjam Beek Stooper en ikzelf geïnterviewd door omroep AT5 Amsterdam. Hoewel dit voelde als spannend, sleepten de spontane journalisten van AT5 ons erdoorheen. Vervolgens trakteerde Stichting Open MIND ons op een heerlijke lunch en daarna was er nog tijd over om even de opening van het programma dat ik zou gaan presenteren te doorlopen. Dat deed ik samen met Laila Bragt, Guusje Veenhoven en Tess Hiemstra van de productie c.q. organisatie, waarvoor dank. En respect voor hun professionele werkwijze. Deze dames hadden werkelijk alles keurig uitgewerkt en dusdanig  geschreven, zodat ik goed voorbereid wist wat me te doen stond.

Opening-Expositie-KIND-VAN-Stanley-ter-haar-Sevilay-Maria-stichting-open-mind

Inloop
Rond half drie kwamen niet alleen de eerste gasten binnendruppelen, maar ook de andere geportretteerden. In no-time was rond de klok van drie de zaal zo goed als vol. En dat alles binnen een warme en aangename setting.

Begin van de opening

Rosali (het stiefzusje van Mirjam Bekker-Stoop), ging van start met een aangrijpend verhaal  over zelfdoding*. Ze ervoer het als bijzonder spannend en emotioneel, maar het was een verhaal dat aanzette tot nadenken.

Na het aangrijpende verhaal van Rosali legde Mirjam Bekker-Stoop samen met Sevilay Maria het belang uit van een productie en expositie zoals deze. En spraken zij ook over hoe dapper het is van de geportretteerden om zichzelf zo letterlijk bloot te geven. Geportretteerde Lincey  Lucien vertelde openhartig haar verhaal en dit maakte wederom diepe indruk op mij. Cisca Goedhart (voorzitter van MIND naasten centraal) benadrukte nog een keer het belang van de expositie en de fijne samenwerking met Stichting Open Mind. Tevens sprak zij de wens uit dat deze expositie tot meer begrip en daadkracht zal leiden. Dit niet alleen vanuit de samenleving, maar ook vanuit de politiek.

Wethouder Marjolein Moorman

Als ik een eregast zou mogen benoemen, dan is dat wat mij betreft wethouder Marjolein Moorman van de Gemeente Amsterdam. Zij beheert de volgende portefeuilles: Onderwijs Jeugd (zorg), Armoedebestrijding & Schuldhulpverlening Masterplan Zuidoost en Coördinatie Maatschappelijke voorzieningen. Ik mocht haar een aantal pittige vragen stellen, die zij goed en duidelijk wist te beantwoorden. Marjolein benadrukte meerdere keren hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven en gebruik te maken van ervaringsdeskundigheid- en kennis. Op de vraag hoe het voelt om ook als wethouder niet de wereld te kunnen veranderen antwoordde zij: “Door optimisme én door de toekomst positief tegemoet zien. Ondanks alles lukt dat helaas niet altijd, maar het is wel een belangrijk gegeven”.

Opening-Expositie-KIND-VAN-Stanley-ter-Haar-Marjolein-Moorman-Wethouder-Amsterdam
Opening Expositie KIND VAN Stanley ter Haar Marjolein Moorman Wethouder Amsterdam

Vervolgens vertelde ik kort mijn innerlijke pijn aangaande de politiek, wetgeving en beleid. Maar ook dat ik het belang van het met elkaar in gesprek zijn en blijven alleen maar onderschrijven kan. Ik vond het niet alleen leuk, maar ik ben Marjolein als wethouder ook dankbaar dat zij de moeite heeft genomen deze expositie te openen en te bezoeken.

Wat ik extra bijzonder vond aan deze officiële openingsdag, is dat de opening ”en public” plaatsvond. In de buitenlucht, bedolven onder een daverend applaus van aanwezigen en voorbijgangers. Door het verwijderen van een zwart doek voor een gezamenlijk portret, werd de reizende expositie ‘KIND VAN’ officieel voor geopend verklaard. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe bijzonder dat voelt.

Mogelijk gemaakt door

Creatieve directie Mirjam Bekker-Stoop
Productie Mirjam Bekker-Stoop – Laila van den Bragt
Fotografie en film Sevilay Maria
Assistent Ilse Natasja
Nabewerking Sevilay Maria en Patrick de Bas – DOG Postproduction
Styling Richard Schreefel
Visagie Cécile Holle – Tynke Jeeninga
Tekst edit Janna Nieuwenhuijzen
Fondsenwerving Mirjam Bekker-Stoop –  Tess Hiemstra
Design Kellerman Bureau in Actie
Magazine DrukkerijRaddraaiers
Tentoonstelling buiten Bordbusters
Tentoonstelling binnen Canon Nederland
Podcast Studio Groen & Geel
Geluid en edit Earforce
Sound Cyriel Directie – Len van der Laak
Communicatie Guusje Veenhoven

Wil je meer weten of op de hoogte blijven van de expositie?
Neem dan af en toe een kijkje op de pagina van de reizende expositie, of op de website van open mind. https://www.stichtingopenmind.nl/kind-van/

*Belangrijke noot:
Heb je suïcidale gedachten of hulp nodig? Aarzel niet en neem contact op met de hulplijnen! Voor lezers uit Nederland: Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem, en 24 uur per dag. Chat via: www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Voor lezers uit België:
Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je gratis* en anoniem bellen met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of chatten en mailen via www.zelfmoord1813.be (24/7)

(*Gesprekken zijn enkel gratis vanuit België)
Tekstredigatie: Kiki Scheepens

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar
© 2023 stichting Open mind | Sevilay Maria

Leave A Comment